Takaisin edelliselle sivulle

Vapaaehtoistyön pitää olla mukavaa - se heijastuu myös asiakkaisiin

Vapaaehtoistyön pitää olla mukavaa - se heijastuu myös asiakkaisiin

14.3.2017

Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry on vuodesta 2009 auttanut vähävaraisia lapsiperheitä.  Yhdistys organisoi vapaaehtoistoimintaa ja tukee vapaaehtoisia.

Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry:n toiminta muodostuu kolmesta eri kokonaisuudesta: tavara- ja vaatelahjoituksista, lasten harrastusten tukemisesta esimerkiksi yhteistyössä seurojen kanssa ja elämyksistä, kuten vaikkapa leffalipuista, lasten ja nuorten loma-aikaan.

”Ihmiset innostuvat, kun auttaminen on konkreettista”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Noin puolet asiakkaista tulee käymään jonkin muun tahon ohjaamina. Asiakkaita tavoitetaan myös nettisivujen ja sosiaalisen median kautta.

”Verkkosivuillamme on weblomake, jolla voi kertoa vaikkapa jos tarvitsee tietyn koon talvikengät. Kerran joku tarvitsi rinkan kesäleirille. Pyysimme sitten somessa rinkkaa, ja se löytyikin puolessa tunnissa. Se oli niin konkreettinen toive, että siihen oli helppo reagoida.”

Valtaosa lahjoituksista saadaan yksityisiltä ihmisiltä, mutta myös yritykset osallistuvat. Monien yritysten kanssa tehdään yhteistyötä vapaaehtoispäivien merkeissä. Työnantaja antaa luvan osallistua esimerkiksi lahjoitusten lajitteluun. Tällä hetkellä eri yrityksissä on noin 130 vapaaehtoista, jotka voidaan kutsua paikalle nopeastikin.Kaiken kaikkiaan Hopen ”omia” aktiivisia vapaaehtoisia on 530. Paikallistoiminnot eri puolilla Suomea pyörivät vapaaehtoisvoimin. Toiminnanjohtaja ja -ohjaaja tukevat heitä.

”Vapaaehtoisemme tarvitsevat tukea ja työnohjausta, sillä kohtaamiemme perheiden tilanteet voivat olla välillä rajuja.”

Tänä vuonna on nuorten vuoro

Kesäkuussa vietetään Toivon nimipäivää. Toivon päivästä 4.6. on tullut myös Hopen teemapäivä. Viime vuonna lapsiperheille koottiin kesäkasseja. Kasseista löytyi rantapalloa ja muuta kesätavaraa.

Hostila kertoo, että jouluna lahjoja saatiin erityisesti lapsille, mutta nuorille vähemmän. Niinpä tänä vuonna nuoret halutaan nostaa esille.

”Nuoret tuppaantuvat unohtumaan lahjoituksissa, haluamme korjata tilanteen.”

Hope ry on saanut hyvin ihmisiä mukaan toimintaan. Hostilan mukaan mitään erikoisempia määrällisiä tavoitteita ei vapaaehtoisille ole asetettu, vaan kasvu on tullut sivussa.

”Täytyy olla kirkas idea siitä, mitä tehdään. Toiminnan täytyy olla myös mukavaa. Se heijastuu asiakkaisiin”, hän toteaa.

Kuva: Valtaosa lahjoituksista saadaan yksityisiltä ihmisiltä, mutta myös yritykset osallistuvat.

Esimerkillistä toimintaa

STEAn asiantuntijoiden mukaan Hope ry on erinomainen esimerkki avustuskohteesta, jossa pienellä työntekijäresurssilla kyetään auttamaan vuosittain yli 5000 avuntarpeessa olevaa perhettä. Järjestö koordinoi ja suunnittelee vapaaehtoistoimintaa yli 500 vapaaehtoiselle.

Järjestön tulokset ovat olleet erinomaiset jo useana vuonna peräkkäin.

Toiminnan laajetessa järjestö haluaa pitää vapaaehtoistoiminnan laatutasosta kiinni mm. standardoimalla paikallistason prosesseja ja olla yksi innostavimmista toimijoista vapaaehtois- ja avustusjärjestökentällä (suhteessa vapaaehtoisiin, asiakkaisiin ja sidosryhmiin)”, kertoo Pajari.

Tänä vuonna Hope - Yhdessä & Yhteisesti ry saa STEA-avustusta yhteensä 185 000 euroa.

Lue lisää yhdistyksen toiminnasta:
http://www.hopeyhdistys.fi/

teksti: Sanna Kontkanen
kuvat: Hopen omia kuvia