Takaisin edelliselle sivulle

Y-Säätiö kiinnostaa ulkomaillakin

Y-Säätiö kiinnostaa ulkomaillakin

1.2.2017

Y-säätiön ydintoimintaa on asuntojen hankkiminen tukea tarvitseville. Muu tukitoiminta on jäänyt vähemmälle huomiolle. Y-Säätiön rooli siinä on kuitenkin vahva.

Suomi on ainoa maa Euroopassa, mikä on onnistunut vähentämään asunnottomuutta. Se kiinnostaa nyt myös ulkomailla. Laatulehdet kuten The Guardian ja The Independent ovat kirjoittaneet aiheesta. Hiljattain BBC oli Suomessa kuvaamassa dokumenttia Y-Säätiön toiminnasta. Dokumenttiin haastateltiin muun muassa Suoja-Pirtti ry:n ylläpitämän Rukkilan asumisyhteisön sekä Helsingin Diakonissalaitoksen Auroratalon asukkaita.

”Suomalaiset pitävät asunnottomuuden vähentämistä monesti itsestäänselvyytenä. Niinhän asia ei kuitenkaan ole. Tulokset ovat pitkäjänteisen yhteistyön ansiota. Tämä edistää Suomen maabrändiä ja kuvaa maailmalla”, toteaa toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Y-Säätiön ydintoiminta on asunto-osakkeiden hankinta vanhan asuntokannan asunto-osakeyhtiöistä STEA-avustusten (entisen Raha-automaattiyhdistyksen) tuella. Y-Säätiöllä oli merkittävä rooli pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmassa PAAVO:ssa (2012–2015), joka onnistui hyvin.

”Onnistumisen sai aikaan eri osapuolten sitoutuminen asiaan. Määrittelimme yhdessä tavoitteet, vastuut ja rahoituksen.”

Säätiö on mukana myös PAAVO:n jatko-ohjelmassa AUNE:ssa (2016–2019). Kuntien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä esimerkiksi päihdeongelmaisten, mielenterveyskuntoutujien, ikäihmisten ja kehitysvammaisten asunto-ongelmien ratkaisemiseksi.

Asuntojen hankintaa tukea tarvitseville

Y-Säätiö perustettiin vuonna 1985 ja toiminnan alkuperäisenä ideana oli hankkia pieniä asuntoja asuntovaikeuksissa oleville yksinäisille ihmisille. Pienistä asunnoista oli huutava pula ja tarjontaa haluttiin lisätä ostamalla asuntoja asunnottomien käyttöön.

Asunnoista 85 % on vuokrattu kunnille, joissa sosiaalitoimistot välittävät asuntoja tukea tarvitseville. Osa asunnoista on välivuokrattu seurakunnille ja järjestöille.  Myös tuetun asumisen yksiköitä on useita, erityisesti Helsingissä. Nykyisin STEA-avustuksen osuus hankinnasta on noin 50 %. Yksittäisiä asunto-osakkeita on tällä hetkellä noin 6 000.

Nykyisin STEA-avustuksen osuus hankinnasta on noin 50 %. Yksittäisiä asunto-osakkeita on tällä hetkellä noin 6 000.

Säätiön perustivat yhdessä Suomen viisi suurinta kaupunkia (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja Turku), Suomen Kuntaliitto, Kirkkohallitus, Rakennusliitto ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Punainen Risti ja Rakennusteollisuus RT ry sekä Alko Oy. Alko jättäytyi pois 1990-luvun alussa.

Perustehtävänsä lisäksi säätiö on rohkeasti kokeillut uusia toiminnan muotoja viime vuosina. Y-Säätiö omistaa M2-Kodit (entiseltä nimeltään Y-Asunnot), mikä keskittyy kohtuuhintaiseen ARA-vuokra-asumiseen. Säätiö osti toiminnan VVO:lta vuonna 2015. Asuntoja on lähes 10 000.

Uutena aluevaltauksena nuorten asukkaiden työllistäminen

Säännöt mahdollistavat, että säätiö voi tehdä muutakin kuin asuntojen hankintaa. Y-säätiö ja M2-kodit ovat mukana Oman muotoinen koti -hankkeessa, jossa tarjotaan neljälle nuorelle asunto Kannelmäessä sekä mahdollisuus tehdä työtä. Kokeilu on osa Y-Säätiön ja M2-Kotien asukkaiden työllistämistä edistävää Uuras-toimintaa.

”Meiltä löytyy jo Uuras-siivous, Toimisto-Uuras, pihatyöryhmä ja työtalkkari, joka organisoi asukkaille mm. kiinteistönhuoltoon liittyviä eripituisia työmahdollisuuksia. Uusia työmahdollisuuksia haetaan mm.  yhteistyössä kaupallisen huoltoyhtiön kanssa sekä  Me-säätiön säätiöverkoston kautta. Tavoitteenamme on luoda ja järjestää asukkaillemme normaaleja, kokopäiväisiä työsuhteita”, kertoo Kaakinen.

Kaakinen sanoo, on huomattu, että miten tärkeää mielekäs tekeminen on. Työ on kaiken avain. Uurasta pilotoidaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Tällä hetkellä töissä on parisenkymmentä Y-Säätiön asukasta.

”Teemme myös asuntoneuvontaa puhelimitse ja kasvotusten. Vuokrarästit on tyypillinen tilanne. Yritämme auttaa kun peli ei ole vielä menetetty. Teemme yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa kuten Takuusäätiön, Vailla vakinaista asuntoa ry:n ja Sininauhaliiton kanssa”, Kaakinen jatkaa.

Y-Säätiö rakentaa aktiivisesti nyt kansainvälistä verkostoa.

”Haluamme levittää Asunto ensin -ideaa maailmalle. Housing First Europe Hubin pääpaikka on Y-Säätiössä Suomessa ja siihen kuuluu toistakymmentä eurooppalaista järjestöä. Järjestämme koulutusta, tutkimusta ja työntekijävaihtoa.”

Asunto ensin -idean pääviesti on, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle.

Säätiön rooli tukitoiminnassa on vahva

Y-Säätiön rooli asuntojen hankkimisessa erityisryhmien käyttöön on ollut valtakunnallisesti tunnettua ja tunnustettua koko säätiön olemassaolon ajan.  

”Suurelta yleisöltä hieman varjoon on jäänyt asuntojen hankintaan ja vuokraukseen liittyvä asumisen tukitoiminta, jossa säätiön koordinoiva rooli asumisen edellytysten luomisessa on ollut vahva”, kertoo STEAn seurantavastaava Jussi Heinonen.

Tällä hetkellä toiminnan yhtenä painopistekohderyhmänä ovat asunnottomat, jotka ovat syrjäytyneet sosiaalitoimen asiakkuudesta, koska heillä ei ole akuuttia tuen tarvetta. Ryhmälle tarjotaan asuntoja ja luodaan asumista tukevia verkostoja sekä pyritään kartoittamaan myös koulutukseen hakeutumisen ja työllistymisen mahdollisuuksia.

”Asumiseen liitettävä kokonaisvaltainen tuki on tällä hetkellä nähtävissä vahvasti järjestötyössä. Y-Säätiön keskeiset kohderyhmät ovat kuitenkin monin tavoin haasteellisissa elämäntilanteissa ja tukitoimien yhteensovittaminen asiakaslähtöisesti ottaa aikansa. STEAssa odotetaan kuitenkin mielenkiinnolla tuloksia lähivuosina”, jatkaa Heinonen.


Y-Säätiössä työskentelee 124 henkilöä, valtaosa heistä Helsingissä. Aluetoimistoja sijaitsee Järvenpäässä, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.

Vuonna 2016 RAY tuki Y-Säätiön toimintaa 6 282 000 eurolla.

Lue lisää Y-Säätiöstä

teksti: Sanna Kontkanen
kuvat: Vilja Tamminen / Y-Säätiön kuvia