Sisältöjulkaisija

null Sosiaali- ja terveysjärjestöille avustuksia 362 miljoonaa

Sosiaali- ja terveysjärjestöille avustuksia 362 miljoonaa

5.12.2018

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) julkaisi tänään 5.12. sosiaali- ja terveysministeriölle antamansa ehdotuksen vuoden 2019 avustuskohteista. Veikkauksen tuottoja ehdotetaan jaettavaksi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan yhteensä 362 miljoonaa euroa 886 järjestölle 2054 eri kohteeseen.

Avustusta haki 1 144 järjestöä noin 2 800 hankkeeseen tai toimintoon yhteensä 508 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätöksen myönnettävistä avustuksista alkuvuodesta 2019.

Seksuaaliväkivallan uhreille lisää apua

Seksuaalisen väkivallan kokemus horjuttaa usein syvästi turvallisuuden tunnetta ja toimintakykyä. Kuuden Tyttöjen Talon (Tampere, Kuopio, Oulu, Espoo, Turku ja Rovaniemi) toiminta laajenee seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden auttamiseen. Uhreja ohjataan avun piiriin, tarjotaan kriisiapua ja vertaistukea. Myös seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden nuorten läheisiä tuetaan vanhempien vertaistukiryhmissä. 

Tyttöjen Talot ympäri Suomea tavoittavat tyttöjä ja nuoria naisia, jotka eivät välttämättä hae apua mistään muualta. Järjestöille tyypilliset toimintatavat kuten matala kynnys ja mahdollisuus nimettömyyteen voivat helpottaa avun hakemista erityisesti silloin kun traumaattiseen kokemukseen liittyy voimakasta häpeää. 

Uusia yksiköitä päihdeongelmaisille äideille

STEA ehdottaa avustusta uusille Pidä kiinni -yksiköille Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon. Ensi- ja turvakotien Pidä kiinni -hoitojärjestelmä auttaa päihdeongelmaisia odottavia äitejä ja vauvaperheitä. Toiminnalla ehkäistään sikiövaurioita ja turvataan lapsen kehitystä. Järjestön STEA-avusteinen toiminta on esimerkiksi vertaisuuteen perustuvaa ryhmätoimintaa.                                               

Tukea elämän kriiseihin perheille ja senioreille

Mitä tahansa perhettä voi kohdata kriisi, jos lapsi sairastuu vakavasti. HelsinkiMissiolle ehdotetaan avustusta hankkeeseen, jossa vapaaehtoiset auttavat Lastensairaalaan tulevia perheitä. Lastensairaalaan tulee potilaita ympäri Suomea, eikä lasten läheisillä ole hoidon aikana usein sosiaalisia verkostoja ympärillään. Keikkavapaaehtoiset voivat tarjota keskusteluseuraa vanhemmille tai erityistä huomiota sairastuneen lapsen sisaruksille. Vapaaehtoiset voivat olla apuna vieraassa kaupungissa, näyttää leikkipuistot ja kirjastot, olla ulkoilu- ja kahviseurana.

Joskus luonnollinen ja ennakoitava elämäntapahtuma kuten eläkkeelle jääminen voi aiheuttaa kriisin. Luopuminen työroolista ja -yhteisöstä voi ahdistaa. Eläkkeelle siirtyminen ei aina ole suunniteltua, vaan sairastuminen tai irtisanominen voi yllättää ja aiheuttaa taloudellisen kriisin, yksinäisyyttä ja päihdeongelmia. Esimerkiksi Kansalliselle senioriliitolle ehdotetaan avustusta valtakunnalliseen hankkeeseen, jossa etsitään ja autetaan ihmisiä, jotka kokevat eläkkeelle siirtymisen vaikeana. 

Lisätietoja:

STEAn koko avustusehdotus vuodelle 2019 on julkaistu osoitteessa: avustukset.stea.fi
Sivustolta löytyvät tiedot kaikista avustuskohteista ja avustusten jakautumisesta maakuntiin ja kuntiin.

valmistelupäällikkö Elina Varjonen, elina.varjonen@stm.fi, p. 029 516 3223,
erityisasiantuntija Timo Mulari, timo.mulari@stm.fi, p. 029 516 3142

Twitter: @STEAtekoja #avustus2019