Sisältöjulkaisija

null Uusi vuosi, uusi verkkoasiointi

Uusi vuosi, uusi verkkoasiointi

Vuosi 2020 lähestyy ja STEAssa eletään jännittäviä aikoja muutoksen keskellä. Tietojärjestelmään tehdyt uudistukset ovat yksi monista kehityskohteistamme.

Mikään tietojärjestelmä ei pyöri ilman ammattilaisia. STEAn tietojärjestelmien takana työskentelee pieni, mutta sitäkin tehokkaampi joukko. Tämä porukka katsoo, että verkkoasiointi on toiminnassa ja STEAn sisäinen työkalu ”Reino” käy ja kukkuu ja asiakirjat tallentuvat sähköiseen arkistoon.

Jatkokehitys käy tällä hetkellä kuumana. Tavoitteena on uudistaa koko verkkoasiointi vuoden 2020 aikana. Uudistuksen taustalla on vanhentuva tekniikka sekä lukuisat käyttäjäpalautteet. Uudistus tehdään pala kerrallaan ja se tulee näkymään järjestöille aluksi uudistuneina lomakkeina.

Verkkoasioinnista tehdään saavutettavampi ja entistä käyttäjäystävällisempi. Lisäksi ulkoasua raikastetaan ja nykyaikaistetaan. Saavutettavuus- ja käytettävyysasioissa olemme käyttäneet apuna palvelumuotoilijaa. Myös verkkoasiointia käyttäviä järjestöjä on osallistunut alkuvaiheesta alkaen suunnitteluun. Uudet lomakkeet tullaan testaamaan ennen tuotantoon siirtoa käytettävyyden ja saavutettavuuden osalta järjestöjen ja saavutettavuuteen erikoistuneen organisaation avulla.

Olen päässyt osallistumaan myös Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeen toimintaan. Jakamalla STEAn tietojärjestelmään liittyvää teknistä tietoa ja kokemuksia pystymme hyödyntämään kaiken tekemämme kehitystyön tässä suuremmassa kokonaisuudessa, johon STEAkin tulee liittymään. 

STEAn verkkoasioinnin kehitystiimiin kuuluu minun lisäkseni kolme kehittäjää Innofactorilta. Työtä tehdään ketterän kehittämisen menetelmää (Scrumia) hyödyntäen kahden viikon sprinteissä. Työtapa on tehokas ja joustava myös siksi, että koko kööri istuu Kirkkokadulla STEAssa samassa tilassa muun organisaation kanssa. Koska tiimi on lähellä, myös tieto kulkee paremmin ja lähes koko STEA pääsee osallistumaan kehitystyöhön kuka missäkin roolissa, mm. testaajana, määrittelijänä tai kääntäjänä. Kahden viikon välein tiimi esittelee aikaan saadut tuotokset review-tilaisuuksissa STEAlaisille.

Minut voi bongata myös välillä vastaamassa Asiointituen sähköposteihin. Olen mielelläni kontaktissa järjestöihin, vaikka useimmiten työskentelenkin ”taustajoukoissa”.

Toivotamme kehitystiimin kanssa kaikille verkkoasioinnin käyttäjille oikein hyvää uutta vuotta 2020!

Anttu, Anu, Aleksi ja Jonna

Anu Mäkinen
Anu Mäkinen Tuoteomistaja, järjestelmäasiantuntija