- stea.fi
- Avustusten haku
- Usein kysyttyä
Usein kysyttyä
Usein kysyttyjä kysymyksiä avustusten hakemisesta
-
Kuinka monelle vuodelle avustusta voi hakea?
Yleisavustusta ja kohdennettua toiminta-avustusta myönnetään yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Jos toimintaa halutaan jatkaa avustuksella, tulee sille hakea jatkoavustusta STEAn verkkoasioinnissa hakuaikojen puitteissa elo-syyskuussa.
Avustusehdotusta tehdessään STEA ilmoittaa hakijalle myös ohjeellisen avustussuunnitelman tuleville vuosille. Ohjeellinen avustussuunnitelma ei kuitenkaan ole sitova – kaikille jatkuvaluonteisille toiminnoille haetaan joka vuosi erikseen jatkoavustusta seuraavalle vuodelle.
Hankeavustusta ja investointiavustusta haettaessa on hakemuslomakkeella ilmoitettava hankkeen suunniteltu kesto, joka voi olla korkeintaan kolme vuotta, ja haettava avustussumma koko hankkeen keston ajalle. Toiminnan kulut ja tuotot on jaettava hakemuslomakkeella eri toimintavuosille. Vuodesta 2021 alkaen hanke- ja investointiavustukset myönnetään kerralla koko toiminnan ajalle. -
Mitä ohjeellinen avustussuunnitelma tarkoittaa?
Avustusehdotusta tehdessään STEA ilmoittaa myös ohjeellisen avustussuunnitelman, jos avustuksen hakija on ilmoittanut hakemuksen talousarviossa toiminnan suunnitelmavuodet. Ohjeellinen avustussuunnitelma kattaa avustuksen myöntämisvuotta jälkeiset kaksi vuotta, tai jäljellä olevan hankekauden. Ohjeellinen avustussuunnitelma ei ole sitova, eli jos toimintaa halutaan jatkaa, tulee toiminnalle hakea jatkoavustusta seuraavalle vuodelle elo-syyskuussa.
-
Jos meille myönnetään avustusta, koska saamme avustuksen käyttöömme?
Sosiaali- ja terveysministeriö tekee lopullisen avustuspäätöksen vuotuisesti myönnettävistä avustuksista tammi-helmikuussa. STEA lähettää avustuspäätöksen järjestön verkkoasiointiin heti kun päätös on tehty ja aloittaa avustusten maksamisen avustuspäätöksen ehtojen mukaisesti, kun järjestön nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö on avannut avustuspäätöksen verkkoasioinnissa.
Vuodelle 2021 haettavien uusien hanke- ja investointiavustusten haku päättyy 25.1.2021 ja näiden avustusten avustuspäätökset tehdään huhtikuussa 2021.
-
Onko STEAn kanssa mahdollista sopia tapaamisaikoja hakemuksen käsittelyä varten?
STEAn henkilöstö ohjaa ja neuvoo hakulomakkeiden täyttämiseen, avustusten käyttöön ja toiminnan seurantaan liittyvissä kysymyksissä ensisijaisesti sähköpostitse ja puhelimitse. Kysymyksiä on hyvä lähettää sähköpostitse, jolloin kysyjä saa myös vastauksen kysymykseensä kirjallisesti.
Tapaamiset avustushakemuksiin liittyviä keskustelua varten tulee järjestää ennen hakuajan päättymistä.
STEAn avustusehdotus tehdään hakemusten perusteella. Avustushakemuksen läpimeno ei edellytä henkilökohtaista tapaamista avustusvalmistelusta vastaavan erityisasiantuntijan kanssa. -
Onko hakemusta mahdollista täydentää hakuajan päättymisen jälkeen?
Avustushakemus tulee jättää täydellisenä ennen hakuajan päättymistä. STEA voi tarvittaessa pyytää hakijalta hakemusta koskevia lisätietoja verkkoasiointiin lähetettävällä selvityspyynnöllä. Selvityspyyntöön on vastattava annettuun määräaikaan mennessä, jotta tiedot voidaan huomioida avustushakemuksen käsittelyssä.
Jos avustuksen hakijan tietoon tulee hakuajan päätyttyä seikkoja, jotka oleellisesti vaikuttavat avustushakemuksen sisältöön, tulee hakijan olla asiasta yhteydessä STEAan. -
Järjestömme hakee ensimmäistä kertaa avustusta. Mitä avustuslajia meidän kannattaisi hakea? Mikä ero on hankkeella (C-avustus) ja kohdennetulla toiminta-avustuksella (Ak-avustus)?
Ensimmäistä kertaa STEA-avustusta hakeville toimijoille ei myönnetä yleisavustusta (Ay-avustus) ensimmäisenä avustuksena.
Hankeavustusta myönnetään uusien toimintatapojen tai -muotojen kehittämiseen ja toiminnan käynnistämiseen tai muihin määräaikaista rahoitusta tarvitseviin perusteltuihin hankkeisiin. STEA suosittelee uuden hakijan ensimmäiseksi avustukseksi hankeavustusta. Myös muulla rahoituksella kehitettyjen toimintojen jatkamista tulee hakea uutena hankeavustuksena.
Kohdennettua toiminta-avustusta myönnetään tarkoitukseltaan rajattuun vakiintuneeseen yleishyödylliseen toimintaan.
Ensimmäistä kertaa avustusta STEAlta hakevalla toimijalla tulee olla näyttöä jo tehdystä toiminnasta (vuosikertomus tai toimintakertomus ja tilinpäätös edellisen tilikauden toiminnasta) avustusta hakiessaan. -
Hankkeemme päättyy, mutta haluaisimme jatkaa toimintaa ja hakea toiminnalle kohdennettua toiminta-avustusta (Ak-avustus). Voimmeko vain hakea hankkeelle jatkoa Ak-avustuksena syyskuussa? Vai haemmeko Ak-avustusta uutena avustuksena toukokuussa?
Jos hankeavustuksella kehitetty/käynnistetty toiminta on onnistunut tavoitteissaan ja sillä nähdään olevan tarvetta ja edellytyksiä juurtua avustuksen saajan vakiintuneeksi toiminnaksi, voi avustuksen saaja:
- jatkaa kehitettyä toimintaa osana muuta toimintaansa
- hakea toiminnan kustannuksiin avustusta jatkohakemuksena jo aiemmin käynnissä olevan Ak-avustuksella tehtävän toiminnan yhteyteen. Jatkoavustusten hakuaika on elo-syyskuussa.
- hakea toimintaan kohdennettua toiminta-avustusta (Ak-avustus) uutena avustuksena uusien avustusten hakuaikana.
Kohdennettua toiminta-avustusta ei myönnetä päättyneille hankkeille automaattisesti.
-
Pitääkö meneillään olevan toiminnan muutosta tai kustannusten korotusta hakea toukokuussa?
Ei, meneillään olevaan toimintaan liittyvät hakemukset toimitetaan STEAlle syyskuun loppuun mennessä jatkohakemisen yhteydessä.
-
Pitääkö hakemuksen Yhteistyökumppanit osiota varten pyytää aiesopimus kaikilta toimijoilta, joiden ohjausryhmässä olemme, tai joiden kanssa teemme silloin tällöin yhteistyötä? Näin laskettuna pitäisi lähettää kymmeniä sopimuksia?
Hakemukseen tulee liittää yhteistyösopimukset vain toiminnan ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta keskeisiltä yhteistyökumppaneilta. Yhteistyösopimuksen tulee koskea yhteistyötä kyseisessä avustuskohteessa, ei järjestön yleistä yhteistyötä. Jatkoavustusta haettaessa sopimusta ei tarvitse päivittää, ellei yhteistyössä tapahdu muutoksia. Jos kyse on taloudellisesta yhteistyöstä, sopimuksen liittäminen on pakollista. Ostopalvelusta ei tehdä yhteistyösopimusta. STEA on julkaissut verkkosivujen aineistopankissa yhteistyösopimuksia varten mallipohjan, jota voi hyödyntää sopimuksia tehdessä.
-
Mitä vapaaehtoistoimintaan liittyviä kuluja voi kattaa STEA-avustuksella?
Vapaaehtoistoiminnan avustamisen periaatteena on, että vapaaehtoistoimintaa ei tehdä taloudellista korvausta vastaan eli siitä ei makseta palkkaa. Täten ahkeruusrahan, työtoimintarahan ja työosuusrahan maksaminen järjestötoimintaan osallistuville ei ole sallittua.
-
Voiko STEA-avustusta yhdistää muihin avustuksiin?
Jos samaan toimintaan haetaan avustusta STEAn lisäksi myös muilta rahoittajilta, tulee hakijan tutustua eri rahoittajien tukiehtoihin tarkoin jo etukäteen. Avustusten yhteensovittamiseen voi sisältyä rajoituksia. Ohjeita avustusten yhdistämisestä on koottu STEAn aineistopankista löytyvään avustusoppaaseen.
-
Voiko STEA myöntää avustusta omarahoitusosuuden kattamiseen esimerkiksi ESR- tai AMIF-rahoitteisiin hankkeisiin?
Kyllä, tietyin edellytyksin. Hakijaa kehotetaan olemaan yhteydessä STEAn erityisasiantuntijaan. Ohjeita avustusten yhdistämisestä on koottu myös STEAn aineistopankista löytyvään avustusoppaaseen.
-
Haetaanko vuoden 2021 avustuksia samoilla hakulomakkeilla kuin aiemmin, vai onko STEA uudistanut lomakkeet?
Kyllä, STEAn kaikki hakulomakkeet on uudistettu vuoden 2020 aikana. Avustusta haetaan STEAn uudessa verkkoasioinnissa ja uusilla hakulomakkeilla.