- stea.fi
- STEA-avustukset
- Avustusohjelmat
- Paikka auki -avustusohjelman usein kysytyt kysymykset
Paikka auki -avustusohjelman usein kysytyt kysymykset
Ankkurilinkkiportletti
PA II QA
-
Miten verkkoasioinnin hakemuslomake täytetään Paikka auki II –ohjelmasta avustusta haettaessa?
Paikka auki II –ohjelmaan haetaan hankekemuslomakkeella, joka täytetään soveltuvin osin.
Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hakemuslomakkeen osaan 5, Ohjelmat. Valitse lomakkeen tässä osiossa Kuvaa palkattavan henkilön työtehtävät ja niiden kytkeytyminen järjestön toiminnan kokonaisuuteen sekä palkattavan henkilön ohjauksen resursointi ja käytännön toteutus mahdollisimman selkeästi.Jos haette useampaa kuin yhtä työntekijää, tulee jokaisen työntekijän toimenkuva ja ohjaus kuvata selkeästi.
Lomakkeen Talousarvio-osiossa tulee eritellä sekä palkattavan työntekijän/palkattavien työntekijöiden että mentoreiden henkilöstökulut. Muilta osin lomakkeen voi täyttää vain soveltuvin osin, eli jokaiseen lomakkeen kohtaan ei välttämättä tarvitse syöttää tietoja
Lomakkeen Toiminta ja sisältö -osion voi myös täyttää vain soveltuvin osin, eli jokaiseen lomakkeen kohtaan ei välttämättä tarvitse syöttää tietoja. Hakemus kannattaa täyttää siten, että punaisena lankana hakemuksen eri kohdissa on vaikeasti työllistyvän nuoren /osatyökykyisen työelämävalmiuksien ja työllistymisen edistämisen näkökulma. -
Kuinka paljon hakemukseen voi sisällyttää muita kuin henkilöstökuluja?
Niissä Paikka auki -palkkaushankkeissa, joissa on mukana mentori, voivat mentoroinnista ja nuoren/osatyökykyisen palkkauksesta aiheutuvat muut välittömät kulut olla max. 30 % myönnetystä avustuksesta. Mentoroinnin lisäksi muita avustuksella katettavia kuluja voivat olla esimerkiksi matkakulut, laitehankinnat ja koulutuskulut. Mikäli mentorointiin ei perustellusta syystä haeta avustusta, voivat muut kuin palkkauksesta aiheutuvat kulut olla max. 10 % myönnetystä avustuksesta.
Jos työsuhteeseen yhdistetään oppisopimus, voivat muut kulut olla max. 10 % myönnetystä avustuksesta. Tällöin mentorointikuluja ei ole mahdollista sisällyttää hankkeeseen. -
Voiko samalla hakemuksella hakea sekä nuorta että osatyökykyistä tai monta eri henkilöä?
Kyllä voi hakea. Hakemuksessa tulee tuoda selkeästi esille, millaisia henkilöitä haetaan, ja mihin tehtäviin.
POIKKEUS: Mikäli avustusta haetaan avustusta erilaista työaikaa tekeville henkilöille (osa-aikaisia ja kokoaikaisia) tai mikäli jonkun hakemuksessa olevan työntekijän työsuhteeseen aiotaan yhdistää oppisopimuskoulutus, on suositeltavaa tehdä näistä omat hakemuksensa.
-
Voiko Paikka auki -hankkeavustuksella maksaa järjestömme yleiskuluja/hallintokuluja?
Paikka auki -hankeavustusta ei myönnetä yleiskuluihin.
-
Jos saamme avustuksen työntekijän palkkaamiseen, voiko yhdistyksemme jäsen hakea työpaikkaa/saada paikan?
Yhdistyksen jäsenet voivat hakea paikkaa. Yhdistyksen hallinnossa tai hallituksessa olevaa henkilöä ei avustuksella kuitenkaan saa palkata. Tärkeää on, että palkattava henkilö on vaikeasti työllistyvä nuori tai osatyökykyinen henkilö, ja ettei sama henkilö ole aikaisemmin työskennellyt Paikka auki -hankkeen avustuksella.
-
Tuleeko järjestöllemme omia kuluja Paikka auki -avustusohjelmaan osallistumisesta?
Järjestöllenne ei välttämättä tule omia kuluja. Avustuksella voidaan kattaa kaikki palkkauksesta, ohjaamisesta ja palkattavan nuoren toiminnasta aiheutuvat kulut.
Mikäli järjestönne kuuluu ns. varakkaiden järjestöjen joukkoon (olette saaneet siitä tiedon STEAn tarkastajalta), tulee teidän rahoittaa osa hankkeen kuluista omalla rahoituksellanne. -
Kannattaako avustukseen yhdistää palkkatukea?
Avustusohjelmassa palkattavan henkilön palkkakulut katetaan avustuksella täysimääräisesti, joten muiden tukien yhdistäminen ei ole tarkoituksenmukaista.
-
Mitä jos Paikka auki -avustuksella palkattu henkilö sairastuu kesken palkkausjakson?
Palkkauksessa noudatetaan normaaleja työehtosopimuksia. Avustuksella palkatun työntekijän sairauslomakäytännön tulee olla sama kuin muillakin työtekijöillänne.
-
Voiko palkattavan henkilön kanssa tehdä vain yhden vuoden mittaisen työsopimuksen?
Avustusta voidaan myöntää 12 kk:n ajalle. Poikkeuksena ovat oppisopimuskoulutuksessa olevien henkilöiden palkkaukset, heidän kohdallaan työsopimus voi kestää oppisopimuskoulutuksen ajan.
-
Järjestöllämme ei ole yhtään palkattua työntekijää. Voimmeko silti hakea Paikka auki -ohjelman kautta avustusta henkilön työllistämiseen?
STEAn saaman kokemuksen perusteella ei ole mielekästä palkata Paikka auki -rahoituksella yhdistykselle sen ainutta työtekijää. Palkkauksen tarkoituksena on varmistaa nuoren työllistämiseen riittävä ohjaus, jota varten tarvitaan muita työntekijöitä.
-
Minkälaisia tekijöitä painotatte valitessanne Paikka auki -avustuksen saajia?
Hakemuksia käsitellessä kiinnitämme huomiota etenkin siihen, mikä on hakijan tausta ja kokemus työnantajana olemisessa ja työllistämisestä. Tämä kannattaa siis tuoda hakemuksessa esiin, samoin kuin työllistettävän nuoren työssä ohjaamiseen liittyvä kuvaus. Hakemuksessa kannattaa myös kertoa, mitä tarkoitetaan vaikeasti työllistyvällä henkilöllä. Mikäli työsuhteeseen kytketään oppisopimuskoulutus, on oppisopimuskoulutusprosessia hyvä kuvata hakemuksessa lyhyesti.
Aiotun työn sisällön on myös vastattava STEA avustuslinjauksia ja niiden toimeenpanosuunnitelmaa eli käytännössä työn sisällön tulee kuulua järjestön yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan.
Ja tärkeää on tietenkin myös se, että palkattava nuori tai osatyökykyinen henkilö saa tehtävässään hyödyllistä työkokemusta, joka saattaa häntä eteenpäin työllistymisen polulla. -
Voiko kuka tahansa hakea avustusta, esim. pitääkö olla poliittisesti sitoutumaton?
Hakijan on sääntöjensä mukaan edistettävä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia eli toimittava sosiaali- ja terveysalalla. Yhdistyksen toiminnan tulee olla samalla tavalla valtionavustuskelpoista kuin muidenkin STEA-avustusten kohdalla.
-
Voiko Paikka auki -hankeavustusta hakea yhdessä toisen järjestön kanssa?
Suosittelemme, että tätä avustusta hakisi ja hankkeesta sekä henkilön työnohjauksesta vastaisi selkeästi vain yksi järjestö.
-
Miten todennamme, että palkattu henkilö on osatyökykyinen?
Yleensä järjestöt kirjaavat ja dokumentoivat palkattavien henkilöiden valintaperusteena käytetyt kriteerit hallituksen kokouksen pöytäkirjaan.
-
Voiko Paikka auki -avustusta hakea samoina hakuaikoina myös ensi vuonna? Eli maaliskuussa ja toukokuussa?
Paikka auki II -avustuksia voi hakea STEAlta vuonna 2018 vielä kerran, 11.4.-31.5. verkkoasioinnissa auki olevana hakuaikana. Näistä hakemuksista tehdään avustuspäätös vuoden 2019 alussa.
Jos järjestölle myönnetään kesällä 2018 Paikka auki -avustus oppisopimuksella palkattavan henkilön työllistämiseen, tulee järjestön hakea avustukselle jatkoavustusta vuodelle 2019. Jatkoavustushakemus tulee lähettää STEAlle verkkoasioinnissa syksyn hakuajan puitteissa, viimeistään 1.10.2018.
Tulevien vuosien tarkoista avustuksen hakuajoista ei ole vielä tehty päätöstä, mutta ohjelmaan on mahdollista hakea mukaan vuosina 2018-2021.