- stea.fi
- Ansökning av understöd
- Vanliga frågor
Vanliga frågor
Vanliga frågor
-
För hur många år kan jag ansöka om understöd?
Understöd beviljas för ett år i taget. Om man vill fortsätta verksamheten med understödet ska man ansöka om fortsatt understöd för detta i STEA:s e-tjänst under ansökningstiden i augusti–september.
När man ansöker om projektunderstöd ska man på ansökningsblanketten ange hur lång tid projektet planeras pågå. Vid beredning av understödsförslag meddelar STEA projektet också en riktgivande understödsplan för hela projektets varaktighet. Understödsplanen är dock inte bindande – för alla projekt som pågår i flera år och för kontinuerlig verksamhet ska man varje år separat ansöka om fortsatt understöd för följande år.
-
Vad är en riktgivande understödsplan?
Vid beredning av understödsförslag meddelar STEA också en riktgivande understödsplan, om den sökande i budgeten i sin ansökan har uppgett hur många år verksamheten/projektet planeras pågå. Den riktgivande understödsplanen täcker de två följande åren efter att understödet beviljats, eller återstående projekttid. Den riktgivande understödsplanen är inte bindande, så om man vill fortsätta verksamheten ska man ansöka om fortsatt understöd i augusti–september.
-
Om vi beviljas understöd, när får vi tillgång till understödet?
Social- och hälsovårdsministeriet fattar ett slutgiltigt beslut om de understöd som beviljas i januari-februari. STEA skickar understödsbeslutet till organisationens e-tjänst så fort beslutet har fattats och inleder utbetalningen av understöd i enlighet med understödsbeslutets villkor, när en person med organisationens namnteckningsrätt har öppnat understödsbeslutet i e-tjänsten.
-
Är det möjligt att ordna möten med STEAs sakkunniga för att behandla ansökan?
STEAs personal handleder och ger företrädesvis per e-post och telefon råd i frågor gällande hur ansökningsblanketterna fylls i, hur understöden används och hur verksamheten följs upp. Frågor kan gärna skickas via e-post, och då får den som ställer frågan också svaret skriftligt.
Möten för diskussion om understödsansökningar ska ordnas innan ansökningsperioden löper ut.
STEAs understödsförslag bereds utgående från ansökan. För att en understödsansökan ska gå igenom krävs inte ett personligt möte med STEAs sakkunniga. -
Är det möjligt att komplettera ansökan efter att ansökningstiden gått ut?
Understödsansökan ska lämnas in komplett innan ansökningstiden går ut. STEAs sakkunniga kan vid behov be den sökande om tilläggsuppgifter om ansökan via e-tjänsten. Denna utredningsbegäran ska besvaras inom utsatt tid för att uppgifterna ska kunna beaktas vid behandlingen av understödsansökan.
Om den sökande efter utgången ansökningstid får kännedom om något som väsentligen påverkar innehållet i understödsansökan ska den sökande ta kontakt med STEAs sakkunnigga.
-
Vår organisation ansöker om understöd för första gången. Vilken typ av understöd bör vi söka? Vad är det för skillnad mellan projektunderstöd (C-understöd) och riktat verksamhetsunderstöd (Ak-understöd)?
Aktörer som för första gången ansöker om understöd från STEA beviljas inte allmänt understöd (Ay-understöd) som det första understödet.
Projektunderstöd beviljas för utveckling av nya verksamhetssätt eller -former och för att inleda verksamheten, eller för andra motiverade projekt som behöver finansiering för viss tid. STEA rekommenderar att den ny aktör ansöker om projektunderstöd som första understöd. Även då man önskar söka understöd för att fortsätta med en verksamhet som utvecklats med annan finansiering, är rätt understödsslag projektunderstöd.
Riktade verksamhetsunderstöd beviljas för etablerad allmännyttig verksamhet med avgränsat syfte.
De aktörer som ansöker om understöd från STEA för första gången ska vid ansökan ha bevis på den redan utförda verksamheten (årsberättelse eller verksamhetsberättelse och bokslut över verksamheten under den föregående räkenskapsperioden).
-
Vårt projekt upphör, men vi skulle vilja fortsätta verksamheten och söka riktat verksamhetsunder-stöd (Ak-understöd) för projektet. Kan vi bara söka Ak-understöd för fortsättning av projektet i september? Eller ska vi söka Ak-understöd som nytt understöd i maj?
Om en verksamhet som tagits fram/startats med projektunderstödet har lyckats nå sina mål och den anses vara nödvändig och ha förutsättningar att bli understödstagarens etablerade verksamhet kan understödstagaren
- fortsätta med den utvecklade verksamheten inom ramen för sin övriga verksamhet
- ansöka om understöd för kostnaderna för verksamheten som fortsatt ansökan i anslutning till sådan verksamhet som redan tidigare inletts och förverkligas med Ak-understöd. Ansökningstiden för fortsatta understöd är i augusti–september.
- ansöka om riktat verksamhetsunderstöd (Ak-understöd) för verksamheten som ett nytt understöd under ansökningstiden för nya understöd.
Riktat verksamhetsunderstöd beviljas inte automatiskt för avslutade projekt.
-
Ska ändringar eller kostnadshöjningar för pågående verksamhet sökas i maj?
Nej, ansökningar förknippade med pågående verksamhet lämnas in till STEA före utgången av september i samband med fortsatt ansökan.
-
Måste man för punkten Samarbetspartner begära intentionsavtal från samtliga aktörer i vars ledningsgrupper vi finns eller med vilka vi ibland idkar samarbete? Räknat på det sättet skulle vi behöva skicka tiotals avtal.
Till ansökan bör bifogas samarbetsavtal med sådana samarbetspartners, som är centrala med tanke på verksamheten och uppnåendet av verksamhetens mål. Samarbetsavtalen bör vara anknutna till respektive understödsobjekt, inte organisationens allmänna samarbete. Vid ansökan av fortsatt understöd behöver samarbetsavtalet inte uppdateras, om inte ändringas sker i samarbetets karaktär. Om samarbetet är ekonomiskt är det obligatoriskt att bifoga ett avtal. Observera att avtal inte behöver göras för köptjänster. STEA har publicerats ett modellbotten för ett samarbetsavtal som organisationerna kan använda.
-
Vilka utgifter som anknyter till frivilligverksamhet kan täckas med STEA-understöd?
Principen för stödet för frivilligverksamhet är att den inte utförs mot ekonomisk ersättning, det vill säga att det inte betalas någon lön för den. Således är det förbjudet att betala ut flitpenning, arbetsverksamhetspenning eller arbetsandelspenning till dem som deltar i organisationsverksamheten.
-
Kan STEA-understöd kombineras med övriga understöd?
Om understöd för verksamheten söks från också andra finansiärer än STEA, bör sökanden bekanta sig med de olika bidragsgivarnas villkor i förväg. Det kan finnas begränsningar som gäller samordning av understöd.
-
Kan STEA bevilja understöd för att täcka egenfinansieringsandelen i till exempel ESF- och AMIF-finansierade projekt?
Ja, med vissa förutsättningar. Den sökande uppmanas vara i kontakt med STEAs sakkunniga.
-
Ansöker man om understöd för 2021 med samma ansökningsblanketter som tidigare, eller har STEA förnyat blanketterna?
Ja, STEA har förnyat alla sina ansökningsblanketter. Understöds söks i den nya e-tjänsten och med de nya blanketterna. Blanketterna är inte förhandsifyllda i ansökningsrundan för år 2021, men i fortsättningen är de förhandsifyllda.