Vuosi 2023 – paljon uutta, paljon pysyvää
26.01.2023
Vuoden 2023 avustuspäätös on tehty. Järjestöille myönnettävä avustuspotti on tänä vuonna ennätyssuuri, lähes 374 miljoonaa euroa. Avustuksen saajia on miltei 800.
Uusille avustuskohteille avustusta myönnetään tänä vuonna yli 95 miljoonaa euroa. Avustuksilla kehitetään uusia toimintatapoja, etsitään avun tarvitsijoita, neuvotaan ja ohjataan ihmisiä tarvitsemansa avun luo ja aiemmin hankeavustuksilla kehitettyjä hyviä uusia toimintoja vakiinnutetaan järjestöjen käyttöön palvelemaan ihmisten arkea jatkossakin. Uusia avustuksen saajia on tänä vuonna enemmän kuin useana edellisenä vuotena, 49.
Kun yhteiskunnassamme trendinä on, että määräaikaisten hankerahoitusten osuudet kasvavat, STEA-avustukset ovat kuitenkin pääosin pitkäjänteisen järjestötoiminnan avustuksia. Tänäkin vuonna merkittävä osa, miltei 80 prosenttia, avustuksista myönnetään järjestöjen jatkuvaluonteiseen ja pitkäjänteiseen toimintaan kohdennettuina toiminta-avustuksina ja yleisavustuksina.
Järjestöjen toiminnan turvaamiseksi avustuksiin oli mahdollista hakea kustannustason nousuun liittyvää tasokorotusta. Tasokorotusta myönnettiin enimmillään viisi prosenttia. Myös muita, toiminnan sisältöön ja laajuuteen, liittyviä korotuksia oli tänä vuonna mahdollista myöntää. Tänä vuonna moni järjestön toiminta onkin avoinna useammin, ja apua tarjotaan myös iltaisin ja eri kielillä. Haastavina yhteiskunnallisina aikoina koimme tärkeäksi tukea erityisesti toimintoja, joihin kuka tahansa voi osallistua matalalla kynnyksellä, ilman esikarsintaa tai lähetteitä. Siihen on tänä vuonna entistä useammalla mahdollisuus.
Muutosten vaikutus STEA-avustuksiin
Meneillään oleva vuosi on viimeinen, jolloin Veikkauksen tuottoja ohjataan kansalaisjärjestöjen toiminnan rahoitukseen. Vuosi sitten tehty rahoitusmalliratkaisu siirtää myös sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksen osaksi valtion budjettia. Tämä on edellyttänyt lainsäädännön uudistamistyötä. Parhaillaan on eduskuntakäsittelyssä hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoitukseksi. Tavoitteena on, että laki tulee voimaan vuoden 2024 alussa.
Lakiesityksen perusteluteksteissä on tuotu hyvin esiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli ja merkitys ihmisten hyvinvoinnin, osallisuuden ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamisessa. Pidämme STEAssa tärkeänä sitä, että laki sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta turvaa omalta osaltaan kansalaisyhteiskunnan elinkelpoisuutta ja toimintakykyisyyttä. Järjestöillä on usein hyvää osaamista uusien ratkaisujen löytämisessä ja siksi kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukeminen on jatkossakin tärkeää.
Nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa ja arjessa järjestöt ovat usein niitä, jotka huomaavat ihmisten muuttuneet tuen tarpeet, uudet ilmiöt ja heikot signaalit. Näistä syistä on erityisen tärkeää, että järjestöjen riittävistä resursseista ja rahoituksen ennakoitavuudesta pystytään uudistuksen yhteydessä huolehtimaan.
Lakiin ei ole esitetty nykytilaan nähden isoja muutoksia. Järjestöjen antamien lausuntojen valossa muutosta toivottiin nykyiseen osallisuusrakenteeseen, joka muodostuu sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusasioiden neuvottelukunnasta sekä avustus- ja arviointijaostosta. Nykyisen osallisuusrakenteen säilyttämiseen päädyttiin, koska tämän päivän yhteiskunnassa on entistä painokkaammin huolehdittava siitä, ettei avustusmenettelyyn liity esteellisyyden muodostavia seikkoja miltään osin. Muita lausunnoissa esiin nousseita näkökulmia olivat mm. kilpailuhaitan näkökulma ja valtionapuviranomaisten tiedonsaantioikeus.
Lain hyväksymisen jälkeen käynnistyy myös lakia täydentävän avustusasetuksen valmistelu.
Vaikka uusi laki sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta tulee näillä näkymin voimaan vuoden 2024 alusta, toteutuu vuoden 2024 avustusten haku käytännössä vielä siirtymäsäännösten perusteella samalla tavalla kuin vuoden 2023 haussa. STEA valmistele avustusehdotusta siten aiempien toimintakäytäntöjen perusteella. Uuden lain, asetuksen ja päivitetyn strategian ohjaamana avustuksia haetaan ja myönnetään vuodelle 2025.
STEAn arjessa tulevat rahoitusmalliratkaisuun kiinnittyvät uudistukset näkyvät jo siinä, että olemme vahvasti mukana valmistelemassa julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2024-2027. Myös Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen yhdistyessä jakamatta jääneiden avustusten määrärahan purkaminen on huomioitu julkisen talouden suunnitelmassa tulevina vuosina. Tämän hetkisen tiedon mukaan sosiaali- ja terveysalan järjestöille jaettava avustussumma on seuraavan kolmen vuoden aikana 407-408 miljoonaa euroa ja vuonna 2027 summa laskee 385 miljoonaan euroon. Julkisen talouden suunnitelma toki vahvistuu vasta myöhemmin kevään aikana, mutta jo nyt voi olla hyvä aika järjestöissä pohtia tulevaa avustusten hakua. Tilaa on nyt myös uusille avauksille.
Tutustu myös:
Hanna Heinonen ja Niina Pajari